Examens en certificaten

We trainen en leiden onze honden op voor de volgende examens / certificaten:

VZH (Verkeerszekere hond)
IGP – 1
IGP – 2
IGP – 3
SpH – 1 (speurhond 1)
SpH – 2 (speurhond 2)
UV – (Uithoudingsvermogen)

VZH = Verkeerszekere Hond

Deze opleiding omvat gehoorzaamheid, sociaal gedrag ten opzichte van mensen en honden en gedrag in eenvoudige verkeerssituaties. Om toegelaten te worden tot een IGP-examen dient een hond het VZH-diploma met goed gevolg te hebben behaald.

IGP (1–2–3) = Africhting

Onder ‘Africhting’ wordt verstaan het opleiden tot verdedigingshond. Deze opleiding bestaat uit drie onderdelen, speuren (A), appèl (B) en pakwerk (C). Er kunnen, in zwaarte oplopend, 3 internationaal gestandaardiseerde diploma’s worden behaald, te weten IGP-1, 2 en 3. ((IGP = Internationale Gebrauchshunden). Tevens is het voor elk van de onderdelen A, B of C mogelijk een deelcertificaat voor het niveau IGP-1, 2 of 3 te behalen.

UV = Uithoudingsvermogen

Voor het UV-diploma wordt de hond beoordeeld op uithoudingsvermogen en gehoorzaamheid. Het trainen van de hond en oefenen voor dit examen kan in clubverband plaatsvinden maar kan zeker ook zelfstandig door de geleider gebeuren. Het gaat er daarbij om dat het uithoudingsvermogen, de conditie, van de hond getraind en opgebouwd wordt.

Het UV bevat 2 onderdelen: bij de loopoefening moet de aangelijnde hond aan de rechterzijde van de geleider in normale draf 20 kilometer naast de fiets lopen. Dit gaat in drie etappes (van 8, 7 en 5 km) met pauzes tussendoor. Bij de gehoorzaamheidsoefening (direct na de laatste pauze van de loopoefening) moet de geleider zich opstellen met de hond aan de voet. De geleider moet nu de volgoefening conform het IGP-1 programma tonen. Dit mag al dan niet aangelijnd.

Speurhond

Onder ‘Africhting’ valt ook de opleiding tot SpeurHond (SpH), waarvoor men 2 diploma’s kan halen, SpH-1 en SpH-2. De uit te werken sporen volgens SpH-1 en SpH-2 verschillen in lengte en moeilijkheidsgraad.