VDH Kringgroep Midden-Limburg

De Duitse Herder is een van de bekendste rassen van de wereld. De eerste honden stammen af van dieren die gebruikt werden om schaapskudden te beschermen tegen wolven. 
De Bronshonden (dan moeten we 20.000 jaar de oudheid in) waren eigenlijk te klein voor deze taak en werden daarom gekruist met de wolf. Naderhand bleken deze dieren te groot en uit de kleinere nakomelingen ontstonden uiteindelijk deze herdershonden. De Duitse ritmeester Van Stephanitz heeft veel invloed gehad op de ontwikkeling van het huidige Duitse herder ras. Hij verbeterde met name het karakter en uiterlijk. In 1891 werd de standaard opgesteld voor dit ras.

Gebruik: Werkhond. 
Activiteit: Vereist zeer veel lichaamsbeweging. Gehoorzaamheidsoefeningen zijn gewenst. Niet alleen om het dier goed in de hand te houden, maar ook om hem mentaal aan het werk te houden. De hond moet iets te doen hebben, omdat anders verveling snel omslaat in ongewenst gedrag.

                                             


Verschijning:

Algemeen: De Duitse Herdershond oogt harmonieus. Vrij lang lichaam, sterke botten en goed gespierd. Diepe niet te brede borst met licht gewelfde ribben. De rug loopt naar het kruis toe licht af. Benen zijn niet te lang. Middelmatig lange hals zonder keelhuid.
Kleur: Eenkleurig zwart, ijzergrauw, of deze kleuren met bruine tot grauwwitte aftekeningen, wolfskleur.
Hoofd en schedel: Hoofd is in harmonie met de grootte van de hond. Het is lang, droog en goed gesneden. Van achteren is de schedel breed, smaller wordend naar de neus toe met slechts een lichte stop tussen de ogen. Diepe voorsnuit, snuit krachtig en lang. Amandelvormige ogen en liefst donker van kleur. Grote en staande oren. Schaargebit.
Staart: Reikend tot aan het spronggewricht. In rust hangt de staart met een bocht omlaag, onder spanning hoger gedragen, echter nooit hoger dan de ruglijn gedragen.
Voeten: Kort en rond.
Beharing: Dicht, recht, hard, stokharig en goed aanliggend.
Schofthoogte: Reu: 60 - 65 cm, Teef: 55 - 60 cm.

Aard:

Intelligent – Moedig – Opmerkzaam – Trouw – Scherp - Toegewijd aan de baas